Navigation: top
14.3.2016

Kiristyshaittaohjelma leviää – liitetiedoston avaaminen salaa tiedostot

Kiristyshaittaohjelma leviää – liitetiedoston avaaminen salaa tiedostot


Haittaohjelmia sisältävien roskapostien määrä on kasvussa, varoittaa Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus. Tällä hetkellä levitetään erityisesti kiristyshaittaohjelma Cryptowallia, joka salaa koneen kiintolevyn ja mahdolliset verkkolevyt.

Haitallisen sähköpostin liitteenä on Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan ollut tyypillisesti pienikokoinen zip-tiedosto, jonka avaaminen johtaa haittaohjelman latautumiseen koneelle. Haitallista sisältöä voi olla myös muunlaisissa tiedostoissa, kuten docx- ja pdf-tiedostoissa.

Viestintävirasto muistuttaa, että sähköposti voidaan väärentää näyttämään siltä, että sen olisi lähettänyt joku tuttu, tai se voi olla suomeksi. Myös "lasku" yritykseltä, jonka kanssa ei ole ollut tekemisissä, voi olla merkki haittaohjelman sisältävästä viestistä.

Yleisimmin erilaisten kiristyshaittaohjelmien kohteena ovat olleet Windows -käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nyt tietoturvatutkijat ovat löytäneet ensimmäisen toimivan OS X:lle suunnatun kiristyshaittaohjelman, jonka he nimesivät KeRangeriksi.


KeRangerin toimintaperiaate poikkeaa aiemmin nähtyihin kiristyshaittaohjelmiin verrattuna hieman. Tiedostojen salaus ei ala heti haitallisen ohjelmiston asentumisen yhteydessä, vaan se jää nukkumaan ja toiminta käynnistyy kolmen päivän kuluttua.

Vaikka tällä kertaa levitystapa oli "normaalista" poikkeava, tietyt yleiset ohjeet pätevät haittaohjelmilta suojautumiseen.

  • Älä avaa tuntemattomilta lähettäjiltä tulevia sähköpostin liitetiedostoja

  • Kiinnitä huomiota siihen, mitä tiedostoja ja mistä niitä lataat

  • Ota säännöllisesti varmuuskopioita, säilytä niitä erillään ja opettele palauttamaan tiedostot


« Takaisin

Navigation: top

Yhteys:


© 2016 Satacom Oy
Pori: Puh. 02 6306100, fax. 02 630 6120
fax. 02 630 6120
Rauma: Puh. 02 630 6140
Email: myynti (ät) satacom.fi
huolto (ät) satacom.fi

Toimipisteet »
Satacom
Jaa  Share in Twitter Share in Facebook Share in Facebook Share in Facebook